Nieuws

Goed doel: Weverij Museum Geldrop

08 au 2012

Het Weverij Museum, Sponsoring van cultureel erfgoed

Het Weverij Museum is uniek in z’n soort. Het houdt de herinnering levend aan Geldrop als belangrijke textielstad in de voorgaande eeuwen. Het Weverij Museum is gevestigd in een  150 jaar oud markant fabrieksgebouw aan de Kleine Dommel, de vroegere wollenstoffenfabriek A. van den Heuvel en Zn. Dit is meteen de link naar Van Stratum Techniek. Van den Heuvel was klant bij Van Stratum en de elektrische installaties in het pand zijn destijds door Van Stratum aangelegd.

Vernieuwing
Kaj Hordijk, voorzitter: “Het museum draait op de inzet van zo’n 70 vrijwilligers. Allemaal mensen die gewerkt hebben in de textiel en die grote affiniteit hebben met weven. Zij geven rondleidingen, demonstreren en onderhouden de machines, produceren textielproducten voor de verkoop, enzovoort. Horen en zien vergaan als de getouwen kletteren. Er zijn echter steeds minder mensen die dit vak nog beheersen en wij zullen moeten vernieuwen om minder afhankelijk te zijn van vrijwilligers.“

Herinnering
Vrijwilliger Piet Stoop weet nog goed hoe de monteurs van Van Stratum de machines in de spinnerij onderhielden: “Ik zei wat er moest gebeuren en voor de rest bemoeide ik me er niet mee. Van de monteurs herinner ik me Tiny van Engelen (chef-monteur) nog heel goed.” Dat Jac van Stratum als jonge monteur in overall naast Tiny op karwei was, is Piet ontschoten. Jac zelf weet het nog goed. Hij spreekt met bewondering over het textielvak en de mensen die er werkten: “Ik deed vakantiewerk en was met Tiny bij de spinnerij aan het werk. Ik was zeer onder de indruk van de machines en de vakmensen.”

Toekomst
Om de geschiedenis van de textiel en de getouwen levend te houden, kijkt het Weverij Museum vooruit. Stevig geworteld in het verleden wil het een eigentijds museum worden dat de bezoeker actief bij de textielgeschiedenis betrekt. Het wil een rol van betekenis spelen als het gaat om toerisme en aantrekkingskracht van Geldrop. Van Stratum wil Het Weverij Museum steunen op haar weg naar de toekomst.

Kaj: “Moderne hulpmiddelen aanschaffen, de lay-out van het museum veranderen en het historische waterrad in ere herstellen, vergt aanzienlijke investeringen. Daarom hebben wij een beroep gedaan op de gemeente, diverse Europese fondsen en het bedrijfsleven om ons te helpen dit industriële erfgoed in stand te houden. Van Stratum Techniek  heeft hier als eerste op gereageerd.”

Van Stratum wil, in verband met haar 90-jarig jubileum, het Weverij Museum ondersteunen. Daarom is een speciaal rekeningnummer geopend om donaties te ontvangen. Dat rekeningnummer is: 40.22.26.801, giften ovv jubileum bijdrage Weverij Museum zijn zeer welkom. Namens het Weverij Museum alvast hartelijk dank voor uw bijdrage! Jac van Stratum
www.weverijmuseum.nl
Terug naar het overzicht